Jean Piaget is de wegbereider van de leerontwikkeling van kinderen.1The originis of intelligence in children. Jean Piaget (1952) Het leren doorloopt volgens Jean Piaget vijf fasen.
De fasen bouwen op elkaar. Ontdekken komt voor begrijpen en zo gaat het door tot alternatieven onderkennen. Blijkbaar leren we bij voorkeur in de volgorde 1 tot en met 7. Afwijkingen van deze volgorde leiden tot extra werk voor het brein. Het brein kan dan niet de volledige gedachtegang ontdekken en moet ontbrekende factoren open houden en later invullen. Enkele doorslaggevende kenmerken of knooppunten ontbreken dan om een denkpatroon volledig te maken. Dit maakt dat we veel meer moet onthouden en niet direct kunnen toetsen of de gedachtegang juist is. De relatie tussen waarneming en resultaat is daardoor onduidelijk. We verliezen aan voorspellingskracht en stellen hogere eisen aan ons geheugen. Daar hebben we een hekel aan.
We vullen de ontbrekende schakels liever in met zelfverzonnen waarnemingen en redenaties om een samenhangend wereldbeeld te scheppen. Zo herstellen we ons voorspellingsvermogen en beperken we ons geheugen. Uiteindelijk leidt dit tot samenzweringstheorieën en alternatieve waarheden.2Zie voor een ander perspectief, maar wel met dezelfde strekking: Joseph A. Vitriol, Jessecae K. Marsh. The Illusion of Explanatory Depth and Endorsement of Conspiracy Beliefs. European Journal of Social Psychology, 2018 en Christopher M. Federico, Allison L. Williams, Joseph A. Vitriol. The role of system identity threat in conspiracy theory endorsement. European Journal of Social Psychology, 2018
We kunnen grotendeels een einde maken aan zelfverzonnen ideeën door de zeven leerfasen van denkpatronen volledig en in de juiste volgorde te onderwijzen.
Zie ook:
Datum laatste inhoudelijke wijziging 3 februari 2020