Hoe kunnen je afslanken?

Verschilt per persoon

Wat voor de een gezond voedsel is, hoeft dat niet voor een ander te zijn. Wat gezond is hangt af van wanneer je eet, hoeveel je beweegt en slaapt, en vooral hoe je darmflora werkt.

In het tijdschrift Cell is in een omvangrijke studie aangetoond dat de effecten van voeding van persoon tot persoon verschillen. Wat bij de een de bloedsuikerspiegel omhoog stuwt, kan bij een ander het laten dalen. De onderzoekers stonden verbaasd over de grote verschillende tussen individuen. Naar nu blijkt, komen gemiddelde mensen weinig voor. De een krijgt meer bloedsuiker van sushi dan het eten van een ijsje. Een proefpersoon kreeg zelf zeer hoge bloedsuikers door het eten van tomaten.

Wat gezond voedsel is, verschilt daarom van mens tot mens

Zoet

Hoe zoeter de frisdrank, hoe meer de consumenten kopen. Frisdrank is eenvoudig zoeter te maken door toevoeging van maisstroop. Het lichaam zet sommige suikers, zoals fructose, gemakkelijk om in vet. Fructose onderdrukt de werking van het hormoon leptine waardoor je door blijft drinken en eten. We krijgen twee keer zoveel suikers binnen als goed voor ons is.

Suiker of vet?

Wat veroorzaakt hart en vaartziekten? Suiker of vet? De Amerikaan Ancel Keys vindt dat alleen vet schadelijk is. De Brit John Yudkin schrijft in zijn boek «Pure, white and deadly» dat juist suiker verantwoordelijk is voor hart en vaatziekten. Yudkin werd tegengewerkt door de industrie. Suikers bleef ten onrechte buitenschot.

Nick Mattern, auteur van «Dietary Goals for the US '77» vertelt dat de eerste versie waarin staat dat we minder vet, minder suiker en minder vlees moeten eten, laaiend werd ontvangen door de voedselindustrie.

Als concessie omarmt de voedselindustrie het foutieve idee van Ancel Keys. Suikers blijft buitenschot, vet krijgt de schuld van alle gezondheidsproblemen. Hierdoor krijgen we minder vet binnen, maar veel meer suiker. De boodschap is: «Nul procent vet is goed voor u.» Het idee “Vetarm is gezond” is echter een foutieve boodschap. Tragisch, maar waar.

Bron: BBC documentaire «The Men Who Made Us Fat» gepresenteerd door Jacques Peretti 11 juli 2012.

Gepubliceerd in het boek 3DE5, doel, denken daden

U kunt de oorspronkelijke versie van dit artikel lezen op de website van het boek 3DE5, doel, denken daden.

Zie ook:

Share on



Did you see an error? Mail us. We are grateful to you.