Leeswijzer

Naar Colofon en Voorwoord

Piramide

Hoofdstuknummers

Dit boek is opgezet als een piramide. De eerste twee hoofdstukken vormen de bovenste lagen en beschrijven de kern van het boek. In hoofdstuk 1 leest u over de herkomst van 3D (doel, denken, daden) en de verankering daarvan in de evolutietheorie. Hoofdstuk 2 beschrijft de hoofdlijnen van de Essential5 (E5). Beide hoofdstukken zijn van een hoog abstractieniveau. Dit is (helaas) nodig om de eenvoud van de redenatie van 3DE5 voor het voetlicht te brengen.

De onderliggende hoofdstukken 3 tot en met 11 geven betekenis aan de abstractie en vullen het in met concrete voorbeelden. Als u alleen de essentie tot u wilt nemen, lees dan hoofdstuk 1, 2 , 5 en 10.3 tot en met 10.5. Hoofdstuk 5 legt uit dat al onze essentiële beslissingen berusten op prioriteitskeuzes in de Essential5. Hoofdstuk 10.3 tot en met 10.5 maken u wegwijs in autodigma's en diadigma's. Deze begrippen kunt u zien als de concretisering van de 3DE5-redenatie.

Hebt u meer tijd, lees dan ook hoofdstuk 3 tot en met 5 (3D). Wilt u meer over de Essential5 weten, neem dan de hoofdstukken 6 tot en met 10 door. Al deze hoofdstukken bespreken elk onderdeel uit de 3DE5 tot in detail. Als u een onderwerp in een bepaalde paragraaf in één van deze hoofdstukken niet van belang vindt, kunt u die paragraaf overslaan. U mist dan natuurlijk het besproken onderwerp, maar u raakt de verhaallijn niet kwijt.

Hoofdstuk 12 is niet te bevatten als u de andere hoofdstukken niet hebt gelezen. Het is een aanzet om de redenatie van 3DE5 toe te passen en opent de deur naar nieuwe en meer bruikbare methoden en concepten, waarmee we de wereld om ons heen een inzichtelijke en samenhangende structuur kunnen geven.

Redenatie

Dit boek is de weergave van een redenatie. Het leuke van een redenatie is dat we onderdelen kunnen vervangen en verbeteren zonder dat we de essentie ervan hoeven aan te passen. Zo is het boek ook opgezet. We kunnen de details naar hartenlust vervangen, uitbreiden en aanpassen zonder de kern van 3DE5 te raken.

Verwondering

Bij het lezen van het boek komt het waarschijnlijk regelmatig voor dat u zich verwondert over de tekst en denkt: “Is dat zo? Ik denk dat het heel anders in elkaar zit.” Dat zijn goede momenten waarop u weer moet nadenken over de wortels van uw denkbeelden. Benut deze gedachten door uw denken tegen het licht te houden en bij uzelf na te gaan waar uw ideeën vandaan komen.
De verwondering ontstaat vaak door het zien van nieuwe verbanden die tot dan buiten uw gezichtsveld lagen. Stap voor stap leert u zo de eenvoud van 3DE5 beter kennen en verandert uw kijk op het leven. Elke nieuwe blik leidt tot nieuwe verwondering. Dat is het mooiste wat u kan overkomen. Ik hoop dat u veel plezier mag beleven aan uw eigen verwondering.

Hij of zij

‘Hij’ is in al mijn teksten onzijdig. ‘Hij/zij’ leest zo vermoeiend. Waar ik een mens (man of vrouw) bedoel, schrijf ik dus ‘hij’.

Naar Alternatieve titels